'De timing hiervan is geen toeval,' zei een Amerikaanse functionaris tegen The New York Times - Turkse Pers
'De timing hiervan is geen toeval,' zei een Amerikaanse functionaris tegen The New York Times - Turkse Pers

Saoedi-Arabië heeft dinsdag 100 miljoen dollar op Amerikaanse rekeningen gestort, dezelfde dag heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Riyadh contact opgenomen om de verdwijning van de vermiste journalist Jamal Khashogi met de Saoedische koning, kroonprins en minister van Buitenlandse Zaken te bespreken.

Het geld zou naar verluidt een deel zijn van de financiering die Riyadh in augustus aan de regering-Trump heeft toegezegd voor pogingen om de Syrische gebieden die van Daesh zijn bevrijd, te stabiliseren. “Het was onduidelijk wanneer het zou verschijnen, of helemaal, totdat het dinsdag plotseling in Amerikaanse accounts belandde”, meldde The New York Times.

“De timing hiervan is geen toeval,” vertelde een Amerikaanse functionaris die betrokken was bij het beleid van Syrië aan The New York Times.

De afstemming van de transfer en de aankomst van Pompeo in Riyadh heeft vragen opgeroepen. De topdiplomaat was in Saoedi-Arabië om de verdwijning van Khashoggi te bespreken, een kwestie die de spanningen tussen Riyadh en veel van zijn bondgenoten heeft verhoogd.

Er zijn beweringen dat Riyad een rapport opstelt waarin erkend wordt dat Khashoggi is vermoord als gevolg van een ondervraging die verkeerd ging. In een eerder artikel meldde de New York Times dat een persoon bekend was met Saoedische plannen, meldde dat de Saoedische regering een inlichtingenfunctionaris de schuld zou geven van een verprutste operatie.

Door de schuld van Khashoggi te veroordelen over fouten van het lagere personeel, zou de Saoedische regering kunnen zeggen dat het nooit zijn verdwijning heeft bestraft en zou het kunnen helpen de internationale verontwaardiging over de zaak te verminderen, zei een bankier in de Golf.

De steun van de VS voor zo’n conclusie zou Saudi-Arabië kunnen beschermen tegen de gevolgen van een dergelijke erkenning.

“De specifieke overdracht van middelen is lang aan de gang geweest en heeft niets te maken met andere evenementen of het bezoek van de secretaris”, aldus Brett McGurk, de gezant van de coalitie in de strijd tegen Daesh, waarin de bewering dat het bezoek verband houdt met de geldoverdracht wordt afgewezen. .

Gecombineerd met nog eens $ 50 miljoen van de VAE, zal de Saudische financiering de aanwezigheid van de VS in Syrië mogelijk maken om door te gaan zonder in eigen zak van Washington onder te duiken.

“Het geld zal door USAID en het ministerie van Buitenlandse Zaken worden gebruikt voor een verscheidenheid aan programma’s, waaronder reparaties van infrastructuur en het aanbieden van gezondheids-, onderwijs- en hygiënediensten”, meldde The New York Times.