kabe
Moslimpelgrims omcirkelen de Ka'aba en bidden in de Grote Moskee voor de jaarlijkse bedevaart naar de Hadj in de heilige stad Mekka, Saoedi-Arabië, 16 augustus 2018.

Qatar heeft Saudi-Arabië ervan beschuldigd zijn burgers te hebben afgehouden van de hadj van dit jaar, iets dat Riyadh ontkent, en zegt dat een diplomatiek geschil Qataris er niet van weerhoudt om de bedevaart naar Mekka te maken.

Hoewel 1.200 Qataris’s in aanmerking komen om de hadj onder een quotasysteem uit te voeren, zegt Qatar dat het onmogelijk is geworden om vergunningen te krijgen, de schuld van de campagne door Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte om handel en diplomatieke banden met het land te verminderen.

Abdullah Al-Kaabi van het door de staat gerunde Qatar National Human Rights Committee zei dat Saudi-Arabië een elektronisch systeem heeft gesloten dat door reisbureaus wordt gebruikt om vergunningen voor pelgrims uit Qatar te verkrijgen.

“Dit jaar is er geen kans dat Qatarese burgers en inwoners reizen voor de Hadj,” vertelde hij aan Reuters. “Registratie van pelgrims uit de staat Qatar blijft gesloten en inwoners van Qatar kunnen geen visa krijgen omdat er geen diplomatieke missies zijn.”

Een Saoedische functionaris zei dat Qatar verschillende registratielinks had geblokkeerd die waren opgezet voor zijn pelgrims.

Een functionaris van het Hadjminister van Saoedi-Arabië zei dat een groep Qataris was gearriveerd voor de pelgrimstocht die loopt van zondag tot 24 augustus, maar hij heeft niet gezegd hoeveel er waren of dat ze rechtstreeks vanuit Qatar hadden gereisd. Vorig jaar waren er 1.624 Qatari-pelgrims aanwezig, zei hij.

Saudi-Arabië zegt dat de Qatari-regering de kwestie gebruikt voor politieke doeleinden en het “elke inspanning om de hadj te politiseren of politieke verschillen te slepen” afwijst in de pelgrimstocht, zei de ambtenaar, sprekend op voorwaarde van anonimiteit.

Saoedi-Arabië en de drie andere Arabische landen hebben in juli vorig jaar land-, lucht- en zeeverbindingen gesloten met Qatar en beschuldigden het van financiering van terrorisme, iets wat Doha ontkent.

Saoedi-Arabië heeft gezegd dat Qatari-pelgrims op een andere luchtvaartmaatschappij dan Qatar Airways kunnen aankomen.

Maar drie reisbureaus in Doha vertelden Reuters dat ze gestopt waren met het proberen om Hadj-pakketten te verkopen, wat tot 120.000 riyals ($ 33.000) kan kosten.

“Vorig jaar verloren we veel geld toen de crisis begon nadat we alles hadden geboekt in Mekka en Medina en we mensen moesten terugbetalen”, zei een manager van een reisbureau in Doha, en weigerde naam te maken vanwege de gevoeligheid van de materie.

“Dit jaar probeert niemand het echt te doen, want mensen hebben begrepen dat er onder deze omstandigheden geen manier is om daarheen te gaan.”

Riyadh heeft vorig jaar tijdelijk de landgrens voor de hadj geopend, maar deze keer niet. Een reisbureau dat zich bezighoudt met migrantenarbeiders in Doha zei dat het bedrijf was getroffen.

“We verkopen Hajj-reizen per bus met accommodatie voor ongeveer 12.000 riyals,” zei de manager. “Maar omdat niemand een visum kan krijgen en de landgrenzen gesloten zijn, zijn dit dit jaar nul boekingen.”

De diplomatieke crisis heeft de bemiddelingsinspanningen van de Verenigde Staten getrotseerd, die sterke bondgenootschappen met beide partijen heeft en vreest dat de segregatie van de soennitische islamitische bondgenoten ten goede kan komen aan het sjiitische Iran.

Saoedi-Arabië en Iran zijn betrokken bij proxy-oorlogen, onder meer in Jemen en Syrië, en de spanningen tussen de twee zijn in het verleden overgewaaid naar de Hadj.

In 2016 boycotte Iran de hadj over bezorgdheid over de veiligheid nadat honderden mensen daar in een oogwenk werden gedood. Iraanse pelgrims keerden terug in 2017.