Uit het onderzoek van de Turkse autoriteiten is naar voren gekomen dat het beeldmateriaal van de beveiligingscamera’s van het Saoedische consulaat in Istanbul is verwijderd. Daarnaast werd tegen het Turkse personeel abrupt verteld om een vakantie te nemen op de dag dat journalist Jamal Khashoggi verdween terwijl hij binnen het gebouw was.

Een week nadat Khashoggi was verdwenen bleven de details van het onderzoek naar zijn verdwijning wijzen op Riyadh die Khashoggi’s aanval had bevolen.

Onderzoekers geloven dat het team dat verantwoordelijk is voor zijn verdwijning van het Saoedische consulaat enkele uren heeft doorgebracht in het huis van de nabijgelegen consul-generaal voordat het naar het vliegveld vertrok in een konvooi van zes auto’s, waarvan er één naar verluidt de ontbrekende journalist of zijn lichaam had gedragen.

Een still-frame-afbeelding verscheen op dinsdag van Khashoggi die op weg was naar de diplomatieke missie voordat hij verdween. De zwarte bestelwagen die naar verluidt later werd gebruikt om hem weg te smokkelen, stond naast de voordeur geparkeerd.

Foto van beveiligingscamera waarop te zien is dat Jamal Khashoggi de Saoedische Consulaat binnengaat - TurksePers.nl
Foto van beveiligingscamera waarop te zien is dat Jamal Khashoggi de Saoedische Consulaat binnengaat – TurksePers.nl

Details van de vliegtuigen die werden gebruikt om 15 Saudische functionarissen van Riyadh naar Istanbul te vliegen, zijn ook bevestigd. Twee privéjets die werden gehuurd van een bedrijf dat veelvuldig door de Saudische regering werd gebruikt, arriveerden op 2 oktober in Istanbul en gingen diezelfde avond nog apart. Eén jet, met de registratie HZ-SK1, vertrok naar Cairo, en de tweede, HZ-SK2, vloog naar Dubai. Uit de vluchtregistratie blijkt dat ze allebei later naar Riyadh zijn doorgegaan. Turkse onderzoekers zijn van mening dat de beelden van CCTV vanuit het consulaat aan boord waren.

Vliegschema HZ-SK1 en HZ-SK2, twee privejetst gehuurd in Riyadh, aangekomen bij Istanbul's Ataturk vliegveld - TurksePers.nl
Vliegschema HZ-SK1 en HZ-SK2, twee privéjets gehuurd in Riyadh, aangekomen bij Istanbul’s Ataturk vliegveld – TurksePers.nl