Trump zei dat Saudi King niet twee weken aan de macht zou blijven zonder Amerikaanse militaire steun - Turkse Pers
Trump zei dat Saudi King niet twee weken aan de macht zou blijven zonder Amerikaanse militaire steun - Turkse Pers

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zei dat zijn land Washington niet zal betalen voor zijn eigen veiligheid, omdat zijn olierijk koninkrijk werd gecreëerd nog voor de VS zelf. 

“Saudi-Arabië was er voor de Verenigde Staten van Amerika. Het is er sinds 1744, ik geloof meer dan 30 jaar voor de Verenigde Staten van Amerika, ” vertelde Bin Salman aan Bloomberg in een exclusief interview op vrijdag.

Vorige week zei de Amerikaanse president Donald Trump dat de Saoedische koning niet twee weken aan de macht zou blijven zonder Amerikaanse militaire steun. 

Maar bin Salman bagatelliseerde Trumps opmerkingen en zei: “Je moet accepteren dat een vriend goede dingen en slechte dingen zal zeggen”. 

“Je kunt dus geen honderd procent vrienden hebben die alleen maar goede dingen over je zeggen, zelfs niet je familie. Je zult een aantal misverstanden hebben. Dus we hebben dat in die categorie gezet, ” zei hij.

De kroonprins zei dat Riyad heeft betaald voor alle wapens die zijn gekocht in de VS. 

“We zullen niets betalen voor onze veiligheid. Wij geloven dat alle bewapening die we hebben van de Verenigde Staten van Amerika wordt betaald, het is geen gratis bewapening, ” zei hij.

“Sinds de relatie tussen Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten is begonnen, hebben we alles met geld gekocht.”

Hij benadrukte dat de betrekkingen tussen Saudi en de VS goed waren, door te zeggen: “Als je naar het totaalbeeld kijkt, heb je 99 procent van de goede dingen en één slecht probleem.” 

Wat betreft het vier jaar durende conflict in Jemen, sprak bin Salman de hoop uit om een ​​oplossing te vinden voor de crisis in het naburige Arabische land. 

“We hopen dat het zo snel mogelijk zal eindigen. Dat hebben we niet nodig aan onze grens, ‘ zei hij.

“We hoeven geen nieuwe Hezbollah op het Arabische schiereiland te hebben. Dit is een rode lijn, niet alleen voor Saoedi-Arabië, maar voor de hele wereld. Niemand wil Hezbollah in een straat hebben waar ongeveer 15 procent van de wereldhandel doorheen gaat. We blijven druk uitoefenen op hen.

“We hopen dat ze zo snel mogelijk klaar zullen zijn om te onderhandelen en een deal te sluiten,” zei Bin Salman.

In 2015 lanceerden Saoedi-Arabië en verschillende Arabische bondgenoten een massale luchtcampagne tegen rebellen van Shia Houthi, die een groot deel van Jemen, waaronder hoofdstad Sanaa, een jaar eerder hebben overspoeld. 

Het voortdurende geweld heeft de basisinfrastructuur van Jemen verwoest en de VN ertoe gebracht de situatie te beschrijven als “een van de ergste humanitaire rampen van de moderne tijd”.