thumbs_b_c_80122b1c1583426d2672614a19d263ee
Sudan solidair met Turkije op alle fronten

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat Sudan “bij elke gelegenheid” solidair was met Turkije.

“Soedan betoonde zich bij elke gelegenheid solidair, met name in onze strijd tegen FETO [Fetullah Terrorist Organisation],” zei Mevlut Cavusoglu tijdens zijn toespraak op de 10e ambassadeursconferentie in hoofdstad Ankara.

Over het Turkse outreachbeleid voor Turkije zei Cavusoglu: “Soedan is een zeer belangrijke partner voor Turkije”.

Cavusoglu herinnerde ook eraan dat Turkije een strategische partner van de Afrikaanse Unie was.

Lof voor de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen, zei Cavusoglu dat de nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines vluchten naar Port Sudan zou lanceren.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei dat het bezoek van President Recep Tayyip Erdogan aan Sudan zeer succesvol was, vooral met betrekking tot de kwestie van het Suakin-eiland.

De Turkse president had het Suakin-eiland aan de westkust van de Rode Zee op 25 december 2017 bezocht als onderdeel van zijn tweedaags officieel bezoek in de Noord-Afrikaanse natie.


De stad was onder Ottomaanse heerschappij tussen 1555 en 1865. Tijdens het bezoek van Erdogan aan het land, kwam Sudan overeen om het noordoostelijke Suakin-eiland tijdelijk aan Turkije over te dragen voor wederopbouw.

Het doel van Turkije is om het eiland Suakin tot een aantrekkingspunt te maken, aangezien het eiland wordt gerestaureerd door een door de Turkse staat gerund agentschap.

“De renovatie van het Suakin-eiland verloopt soepel,” zei hij.

Suakin eiland

Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Al-Dirdiri Mohamed Ahmed prees ook de betrekkingen tussen de twee landen.

“Soedan en Turkije zijn getuige van een tijd van heel speciale relaties,” zei hij.

Sprekend over investeringen in Afrikaanse landen zei de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken dat landen die wilden investeren en handel dreven met Afrikaanse landen ‘avontuurlijk en conventioneel moeten zijn’.

“Als Turkije op weg is naar Afrika, moet Turkije voortbouwen op die erfenis,” zei hij terugdenkend aan de Ottomaanse invloed in het Afrikaanse land.