Dit jaar zijn er 153.000 Syrische vluchtelingen naar Syrië om de feestdagen met hun familie door te brengen. Volgens Abdullah Ayaz, directeur van het ministerie van Binnenlandse Migratieadministratie, zijn 50.000 Syriërs vrijwillig niet teruggekomen naar Turkije.

Tijdens elke islamitische feestdag worden de drie grensovergangen open gehouden, zodat de Syrische vluchtelingen de feestdagen kunnen doorbrengen met hun familie in Syrië. Om gebruik te maken van de geopende grensovergang, moesten Syriërs zich online registeren en akkoord gaan terug te keren voor een bepaalde datum.

Ayaz geeft aan dat er vorig jaar rond het Suikerfeest en Offerfeest 40.000 Syrische vluchtelingen niet terugkeerde naar Turkije. De vrijwillige terugkeer heeft te maken met de Syrische steden die bevrijd zijn van de terroristische groeperingen met behulp van de operaties Eufraatschild (Firat Kalkani) en Olijftak (Zeytin Dali) van het Turkse leger.

Een Syrische man en zijn drie kinderen op weg naar Syrië bij de Karakamiş overgang
Een Syrische man en zijn drie kinderen op weg naar Syrië bij de Karakamiş overgang – TurksePers.nl

Walid Ali, was een van de vluchtelingen die vanuit Karkamiş vanuit Turkije, de grensstad Gaziantep overstaken. Ali, zegt dat hij zes jaar in vrede in Istanbul heeft gewoond, maar sindsdien zijn ouders niet meer kon bezoeken. Ali is geboren in Jarablus, waar zijn ouders en andere familieleden wonen. Jarablus was een van de steden bevrijd van de terroristische groep Daesh door Syrische rebellen onderschreven door Turkije in de Operation Eufraatschild in 2016. “Ik zag dat het nu veilig was, ze hebben daar scholen en ziekenhuizen heropend, we zijn dankbaar aan Turkije voor zijn hulp, Jarablus is weer een leefbare plek,” zegt hij.

Turkije heeft het grootste aantal Syrische vluchtelingen ter wereld met meer dan 3,5 miljoen. In totaal zijn er 252.000 Syriërs teruggekeerd naar hun land.