Een toespraak van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op donderdag was de afsluiting van de tweede editie van een jaarlijkse internationale bijeenkomst georganiseerd door de Turkse publieke omroep TRT in Istanbul.

Het tweedaagse TRT World Forum, met het thema ‘Vrede en veiligheid in een gefragmenteerde wereld’, bracht meer dan 600 deelnemers samen, waaronder toonaangevende opinieleiders, beleidsmakers, zakenmensen en academici.

Vooraanstaande deelnemers waren Hare Majesteit koningin Rania Al-Abdullah van Jordanië; Staffan de Mistura, de speciale gezant van de secretaris-generaal van de VN voor Syrië; Francesco Rocca, hoofd van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen; Franco Frattini, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Italië.

Hamid Karzai, voormalig Afghaans president; Stefan Fule, voormalig Europees commissaris voor uitbreiding en Europees nabuurschapsbeleid, en Ali Asghar Soltanieh, voormalig permanent vertegenwoordiger van Iran bij de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, waren ook een van de deelnemers aan het forum.

‘S Werelds meest urgente problemen en uitdagingen werden besproken tijdens het tweedaagse evenement, met Anadolu Agency als de wereldwijde communicatiepartner.

Parlementsvoorzitter Turkije Binali Yildirim en Ibrahim Eren, hoofd van TRT, hebben openingsredes gehouden. Op de eerste dag van het forum stonden vier open en zes gesloten sessies.

Openingsrede TRT World Forum 2018 door Binali Yildirim - TurksePers.nl
Openingsrede TRT World Forum 2018 door Binali Yildirim – TurksePers.nl

Op woensdagavond organiseerde TRT World ook de World Citizen Awards, die uitzonderlijke individuele bijdragen aan de mensheid erkennen. De eerste dame van Turkije Emine Erdogan was eregast.

Dag twee van het forum omvatte zes open en zes gesloten sessies.

Ibrahim Kalin, president van Turkije woordvoerder, sprak tijdens een sessie over “Regionale spelers en de veranderende veiligheidsvergelijking in het Midden-Oosten.”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en zijn Nederlandse collega Stef Blok spraken tijdens een sessie getiteld “Transforming the Future through Regional Cooperation.”

Het forum werd donderdag afgesloten met een speciaal keynote-toespraak van president Erdogan.