frans

De Turkse minister van Financiën, Berat Albayrak, en zijn Franse collega Bruno Le Maire spraken vrijdag telefonisch over de sanctiestappen van de VS tegen Turkije en kwamen overeen om samen te reageren op dergelijke stappen, aldus het Turkse ministerie.

De verklaring zei dat de twee ministers besloten nauw samen te werken om de samenwerking tussen Turkije en Frankrijk te ontwikkelen en kwamen overeen op 27 augustus in Parijs te vergaderen.


 

Turkije en de VS zijn opgesloten in een verhitte crisis als gevolg van onrechtvaardige sancties en de acties van Trump, zoals Washington sancties oplegde aan de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en minister van Justitie Abdulhamit Gül voor het niet vrijlaten van de Amerikaanse predikant Brunson, die in Turkije wordt geconfronteerd met terroristische aanslagen.

Predikant, Andrew Johnston

 

Turkije verdubbelde woensdag de tarieven op verschillende Amerikaanse goederen, waaronder alcohol en tabaksproducten en auto’s, nadat Trump de Amerikaanse tarieven op de invoer van Turks aluminium en staal verhoogde tot respectievelijk 20 procent en 50 procent.

Amerikaanse aandelen leden hun slechtste dag in zeven weken na de verhuizing, en de lire won 7 procent ten opzichte van de dollar.

Sinds de recente ontwikkelingen heeft een aantal landen, waaronder Duitsland, China, Iran, Italië en Qatar, de steun uitgesproken voor de Turkse economie en opgeroepen tot een diplomatieke oplossing voor de problemen tussen de twee NAVO-bondgenoten.