De steun van Venezuela voor Turkije na de couppoging van 2016 was een mijlpaal in nauwe relaties, zegt Sevki Mutevellioglu - Turkse Pers
De steun van Venezuela voor Turkije na de couppoging van 2016 was een mijlpaal in nauwe relaties, zegt Sevki Mutevellioglu - Turkse Pers

Turkije en Venezuela genieten van ‘historische’ betrekkingen op veel gebieden, waaronder de economie en handel, zei de Turkse ambassadeur in Caracas op zaterdag. 

Sevki Mutevellioglu zei: “We beleven nu een historische tijd tussen Turkije en Venezuela.”

Verwijzend naar de mislukte staatsgreep van 2016 in Turkije voegde hij eraan toe: “De couppoging van 15 juli is een mijlpaal in dit opzicht.” 

“Venezuela was een van de weinige landen die begreep wat er die nacht gebeurde en kondigde expliciet aan dat het onze kant heeft gekozen. ” 

In de afgelopen twee jaar heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro vier keer Turkije bezocht. 

Maduro woonde ook de inauguratieceremonie van president Recep Tayyip Erdogan bij na zijn herverkiezing in juni. 

Mutevellioglu prees ook de commerciële en economische betrekkingen tussen de twee landen.

“Het handelsvolume van ongeveer $ 155 miljoen vorig jaar heeft alleen al in de eerste zeven maanden van dit jaar $ 970 miljoen bereikt. Verwacht wordt dat het de komende jaren $ 2 miljard zal overtreffen. ” 

Toen hij beweerde dat er meer Turkse producten waren op de Venezolaanse markten in de afgelopen dagen, zei hij:” Dit maakt ons gelukkig. ” 

Turkije is een goede partner en een voorbeeld voor Venezuela geweest in veel opzichten van industrie tot toerisme, van de bouwsector tot de landbouw, zei Mutevellioglu. 

“Turkije heeft ook een lange weg afgelegd in de defensie-industrie met zijn kwaliteit, concurrerende producties. Venezuela is erg geïnteresseerd in dit gebied en wil [met Turkije] samenwerken “, voegde de ambassadeur eraan toe.