Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt burgers die Frankrijk bezoeken vanwege aanhoudende gewelddadige protesten in Parijs, andere steden - Turkse Pers
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt burgers die Frankrijk bezoeken vanwege aanhoudende gewelddadige protesten in Parijs, andere steden - Turkse Pers

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zond op zondag een reisadvies uit voor burgers die naar Frankrijk reizen om hen te waarschuwen voor aanhoudende gewelddadige protesten in Parijs en het hele land.

De waarschuwing die op de officiële website werd gepubliceerd, adviseerde burgers die in Frankrijk wonen en die naar het Europese land reizen om demonstraties te vermijden en zich niet op plaatsen te bevinden die hun veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Het vroeg ook Turkse burgers om voorzichtig te zijn tijdens het reizen door snelwegen en intercity-wegen, onder verwijzing naar de recente sluiting van wegen, barricades en blokkades.

Het ministerie adviseerde ook inwoners van en naar Frankrijk “om de lokale media te volgen, verdere waarschuwingen van onze Franse autoriteiten, ons ministerie, onze ambassade in Parijs te volgen.”

Duizenden ‘gele vest’-demonstranten hebben zich de afgelopen twee weken verzameld in Parijs en verschillende andere steden om te protesteren tegen de controversiële brandstofbelasting van de Franse president Emmanuel Macron.

Demonstranten, die over het algemeen op het platteland wonen vanwege hoge huren in het stadscentrum, hebben van Macron een vermindering van de brandstofbelastingen geëist en economische regelingen getroffen om hun leven te verlichten.

De Franse politie voerde op zaterdag charges uit op demonstranten rond de beroemde Champs-Elysees-straat in de hoofdstad Parijs met traangas en waterkanonnen.

Demonstranten zetten een groot aantal voertuigen en vuilnisbakken in vuur en vlam en bekogelden de politie met stenen en flessen. Ze riepen om Macron’s ontslag en riepen slogans.

Sommigen probeerden de veiligheidsbarrières naar het Elysee-paleis over te steken, maar de politie blokkeerde de demonstranten met traangas.

Straten in verschillende steden waren gesloten voor verkeer.

Volgens de Franse autoriteiten marcheerden ongeveer 5500 demonstranten de straten van Parijs binnen.

Tot nu toe zijn minstens twee mensen gedood en 890 mensen gewond geraakt, terwijl 158 van hen veiligheidsfunctionarissen zijn, evenals 1.081 mensen zijn vastgehouden en 9 demonstranten zijn veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf gedurende meer dan twee weken van aanhoudende demonstraties.

De Franse leider waarschuwde dat daders van het geweld in de aanhoudende protesten in Parijs zullen worden gestraft.

Volgens een onderzoek in het land steunt 84 procent van de Fransen de “gele vesten”.

In Frankrijk zijn de brandstofprijzen het afgelopen jaar met meer dan 20 procent gestegen.