Turkije drong er maandag op aan bij de Myanmarese regering om stappen te ondernemen om misdaden tegen Rohingya-moslims te beëindigen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei op haar website dat de humanitaire crisis na de aanslagen van 25 augustus 2017 in het noorden van de Rakhine-staat in Myanmar begon tegen Rohingya-moslims.

Op 25 augustus 2017 lanceerde Myanmar een groot militair hardhandig optreden tegen de etnische moslimminderheid, waarbij bijna 24.000 burgers omkwamen en 750.000 anderen werden gedwongen naar Bangladesh te vluchten, volgens het Ontario International Development Agency (OIDA).

In een verklaring zei het ministerie dat de Rohingya’s geconfronteerd werden met mensenrechtenschendingen die overeenkomen met de zwaarste misdaden tegen de mensheid als onderdeel van de internationale wetgeving.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de regering van Myanmar opgeroepen maatregelen te nemen om een ​​permanente oplossing voor het probleem te vinden door samen te werken met de internationale gemeenschap; het drong er ook bij Myanmar op aan ervoor te zorgen dat de ontheemde Rohingya op een veilige, eervolle en duurzame manier kunnen terugkeren.

Turkije heeft vanaf het begin grote inspanningen geleverd op het gebied van de Rohingya, wat de internationale gemeenschap ertoe aanzette de noodzakelijke gevoeligheid voor de crisis aan te tonen.

Het ministerie voegde eraan toe dat Turkije de humanitaire crisis in de Rohingya zal blijven volgen en veroordelen en dat het ook de inspanningen voor een permanente oplossing met een dialoog tussen de regeringen van Myanmar en Bangladesh ondersteunt.

Eerder op maandag, bracht de VN Independent International Fact-Finding Mission op Myanmar, een rapport uit en zei dat het de mensenrechtenschendingen en misstanden gepleegd in Kachin, Rakhine en Shan-staten moeten worden onderzocht bij het Internationaal Strafhof. Het pleitte ook voor een onderzoek en vervolging van de belangrijkste militaire functionarissen van Myanmar voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tegen Rohingya-moslims.

Het rapport voegde eraan toe dat misdaden tegen de mensheid gepleegd op Rohingya-moslims onder meer moord, verkrachting, seksuele slavernij en andere vormen van seksueel geweld zijn.

Meer dan 24.000 Rohingya-moslims zijn gedood door de de staat Myanmar, volgens de Ontario International Development Agency (OIDA).

In zijn recente rapport, Forced Migration of Rohingya: The Untold Experience, verhoogde de OIDA het geschatte aantal vermoorde Rohingya tot 23.962 (± 881) van een eerder aantal artsen zonder grenzen van 9.400.

Meer dan 34.000 Rohingya werden ook in brand geworpen, terwijl meer dan 114.000 anderen werden mishandeld, het OIDA-rapport zei, toevoegend dat 17.718 (± 780) Rohingya vrouwen en meisjes waren verkracht door het leger van Myanmar en de politie. Meer dan 115.000 Rohingya-huizen werden verbrand en 113.000 anderen werden vernield, voegde het toe.