Turkije vertelde Amerikaanse functionarissen dat het opnames heeft waaruit de moord op Saoedische journalist blijkt in het Consulaat van Istanbul - Turkse Pers
Turkije vertelde Amerikaanse functionarissen dat het opnames heeft waaruit de moord op Saoedische journalist blijkt in het Consulaat van Istanbul - Turkse Pers

De Turkse regering heeft Amerikaanse functionarissen verteld dat er video- en audio-opnames zijn van de marteling, ondervraging en de moord van de vermiste Saoedische journalisten binnen het consulaat in Istanbul.

“De opnames laten zien dat een Saudisch veiligheidsteam Khashoggi vasthield in het consulaat nadat hij op 2 oktober naar een officieel document liep voor zijn aanstaande huwelijk, hem vervolgens vermoordde en zijn lichaam verbrijzelde, ” aldus de functionarissen.

Jamal Khashoggi is vermist sinds 2 oktober, toen hij het Saoedische consulaat in Istanbul bezocht.

Saoedische autoriteiten moeten nog een duidelijke uitleg geven over het lot van Khashoggi, aangezien verschillende landen – met name Turkije, de VS en het VK – aandringen op opheldering.

Zonder de namen van de functionarissen te geven, schreef The Washington Post dat de geluidsopname “een aantal van de meest overtuigende en gruwelijke bewijzen biedt dat het Saoedische team verantwoordelijk is voor de dood van Khashoggi.”

“De stemopname van binnenuit de ambassade legt uit wat er met Jamal is gebeurd nadat hij is binnengekomen. Je kunt zijn stem horen en de stemmen van mannen die Arabisch spreken.

“Je kunt horen hoe hij werd ondervraagd, gemarteld en vervolgens vermoord”, vertelde een bron op voorwaarde van anonimiteit.

In een toespraak zei de vertegenwoordiger en adviseur van de Turkse President Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, op donderdag: “In het kader van een nauwe samenwerking tussen Turkije en het Koninkrijk Saoedi-Arabië en op voorstel van het Koninkrijk zal een gezamenlijk werkend team tussen Turkije en Saoedi-Arabië worden gevormd om het geval van Jamal in al zijn aspecten te onderzoeken. “