Turkije kan fungeren als een brug tussen westerse, niet-westerse landen, zegt de Japanse politieke wetenschapper - Turkse Pers
Turkije kan fungeren als een brug tussen westerse, niet-westerse landen, zegt de Japanse politieke wetenschapper - Turkse Pers

Turkije kan volgens de Japanse politicoloog een grote rol spelen in de nieuwe wereldorde.

In een exclusief interview met Anadolu Agency zei Yuichi Hosoya, een professor in de internationale politiek aan Keio University in Tokio, dat Turkije het potentieel heeft om te fungeren als een brug tussen Westerse en niet-westerse landen, waardoor zijn rol in de nieuwe wereldorde toeneemt.

“Ik vind dat zowel Japan als Turkije de verschillende werelden moeten overbruggen – de westerse wereld en de niet-westerse wereld – en ook liberale democratieën en autoritaire regimes,” zei hij.

“Door dat te doen, kunnen we een veel inclusieve en veelomvattende internationale order creëren,” voegde hij eraan toe.

Vaststellend dat eerder internationale orde werd gecreëerd door Westerse machten en liberale democratieën zoals de VS en West-Europa, zei Hosoya: “De fundamentele aard en normen van de liberale internationale orde zijn gebaseerd op westerse normen.”

“Maar tegenwoordig zien we de opkomst van niet-westerse staten zoals India en China, en het is mogelijk dat we een botsing zien tussen westerse machten en niet-westerse machten, liberale democratieën en autoritaire regimes,” voegde hij eraan toe.

Omdat Japan en Turkije zich beide tussen de westerse en niet-westerse wereld bevinden, hebben beide westerse elementen in hun samenleving, maar tegelijkertijd hebben ze verschillen met de westerse machten, zei hij.

Wetende dat beide landen bondgenoten van de VS zijn, zei Hosoya dat Japan en Turkije “zeer sterke handelsbetrekkingen met de westerse wereld” genieten, en dat is waarom Turkije ook een grotere rol zou kunnen spelen.

– Uitbreiding van de samenwerking

De Japanse geleerde zei dat Turkije ook het potentieel heeft om zijn rol in de regio uit te breiden dankzij zijn sterke relaties met islamitische staten.

“Het centrum van de economische groei gaat nu van de regio Azië-Stille Oceaan naar de Indische Stille Oceaan, en als we naar de Indische Oceaan kijken, wordt het omringd door islamitische landen en natuurlijk heeft Turkije een zeer belangrijke plaats in de islamitische gemeenschap en Islamitische staten, “zei Hosoya.

“Dus het betekent dat Japan zonder samenwerking met Turkije de islamitische wereld rond de Indische Oceaan niet volledig kan begrijpen,” voegde hij eraan toe.