President Recep Tayyip Erdogan bezoekt het mausoleum van de oprichter van de Turkse Republiek Mustafa Kemal Ataturk - Turkse Pers
President Recep Tayyip Erdogan bezoekt het mausoleum van de oprichter van de Turkse Republiek Mustafa Kemal Ataturk - Turkse Pers

De historische opening van de nieuwe luchthaven in Istanbul is een symbool van macht, vastberadenheid en 95-jarige prestaties van Turkije, zei president Recep Tayyip Erdogan op maandag, toen het land werd gemarkeerd 95e verjaardag van de Republiek Dag.

Erdogan, hoge regering en hoge militaire functionarissen en oppositieleiders legden een krans bij Anitkabir, het mausoleum van de stichter Mustafa Kemal Ataturk van de Turkse Republiek in de hoofdstad Ankara.

“Vandaag vieren we de 95ste verjaardag van onze republiek door de opening van de nieuwe luchthaven in Istanbul, een van de meest prestigieuze projecten ter wereld,” schreef Erdogan in het Anitkabir gedenkboek.

De openingsceremonie van de eerste fase van een van de grootste luchthavens ter wereld begint om 16.30 uur plaatselijke tijd (1330 GMT) met de aanwezigheid van Erdogan en verschillende leiders van over de hele wereld.

De officiële proclamatie van de Turkse Republiek door Ataturk vond plaats op 29 oktober, 1923 wanneer de naam van de natie en haar status als republiek werd afgekondigd.

Een stemming vond vervolgens plaats in de Grote Nationale Vergadering en Ataturk, een revolutionaire staatsman, werd gekozen eerste president van de Republiek Turkije met eenparigheid van stemmen.

Sindsdien viert Turkije jaarlijks de Republiek Dag op 29 oktober.