'Autoriteiten zullen binnenkort een verklaring afleggen over dit onderwerp. We weten dat ze concreet bewijs hebben, 'zegt Turan Kışlakçı, hoofd van de Turks-Arabische Media Associatie (TAM) - Turkse Pers
'Autoriteiten zullen binnenkort een verklaring afleggen over dit onderwerp. We weten dat ze concreet bewijs hebben, 'zegt Turan Kışlakçı, hoofd van de Turks-Arabische Media Associatie (TAM) - Turkse Pers

Turan Kışlakçı, hoofd van de Turks-Arabische Media Associatie (TAM), bevestigde op zondag de berichten over de moord op Jamal Khashoggi, een journalist van de Washington Post, die voor het laatst werd gezien toen hij het Saoedische consulaat in Istanboel binnenkwam.

“Medeleven met ons allemaal. Medeleven met de hele wereld. Jamal Khashoggi was niet alleen een bekende figuur in de Arabische wereld, maar over de hele wereld. Het nieuws bereikte ons twee dagen geleden. We hebben het gisteren bevestigd. Bronnen zeggen dat hij op brute wijze werd vermoord. Het is zeker dat hij is vermoord. Binnenkort zullen de Turkse autoriteiten een verklaring naar buiten brengen over deze zaak. We weten dat ze concreet bewijs hebben, ” zei Kaşıkçı op een persconferentie buiten het Saoedische consulaat.

“Deze barbaarse daad is onaanvaardbaar. We willen niet alleen dat mensen reageren, maar ook dat staten een reactie laten zien. Hij en zijn kinderen waren Amerikaanse burgers. We willen dat de VS een diplomatieke houding aannemen. Jamal Khashoggi was een wereldwijd bekende journalist.”

Khashoggi, die het afgelopen jaar in ballingschap in Washington heeft gewoond vanwege zijn kritiek op het Saoedische beleid, ging dinsdag naar het consulaat om documenten op te halen voor zijn aanstaande huwelijk, volgens zijn verloofde, die buiten wachtte. Er is sindsdien niets meer van hem gehoord.

Turkse autoriteiten hebben concrete informatie over de verdwijning van de prominente Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die al zes dagen vermist wordt, zei een adviseur van de regerende AK-partij in Turkije op zondag.

Yasin Aktay zei dat hij geloofde dat Khashoggi werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul.

“Mijn gevoel is dat hij is vermoord … De Saoedi’s zeggen dat we kunnen komen, maar ze hebben natuurlijk het lichaam laten verdwijnen,” zei hij.

Hij verklaarde dat Khashoggi het Saoedische consulaat in Istanboel niet had verlaten, dat hij er dinsdag naar binnen was gegaan om documenten voor een aanstaande huwelijk te verkrijgen, op “normale manieren”. De zaak zou niet onopgelost blijven, zei Aktay.

Laat op zaterdag, melden Turkse bronnen dat de Turkse autoriteiten geloofden dat Khashoggi vorige week in het consulaat was vermoord, in wat zij beschreven als het opzettelijk monddood maken van een prominente criticus van het Saudisch Koningshuis.