Turks Ministerie van Buitenlandse Zaken - Turkse Pers
Turks Ministerie van Buitenlandse Zaken - Turkse Pers

Het Turks ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde zaterdag de VS over haar besluit om de financiering voor het VN Palestijnse vluchtelingenagentschap te beëindigen.

“De beslissing van de Verenigde Staten zal het leven van meer dan 5 miljoen Palestijnen op een negatieve manier beïnvloeden. Tegelijkertijd zal dit besluit de visie schaden van het vinden van een tweestatenoplossing voor de Palestijnse kwestie, regionale vrede en stabiliteit,” zei het ministerie in een verklaring. 

De verklaring kwam een dag nadat de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, zei dat Washington “geen verdere financiering meer zal uitdelen” aan het VN-hulp- en werkagentschap voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA).

Het ministerie zei dat het Amerikaanse besluit een “grote teleurstelling” was.

“Onder deze omstandigheden is de voortdurende ononderbroken werking van UNRWA een legitimiteitstest en een gewetensvolle taak in termen van de internationale gemeenschap geworden”, voegde het toe.

Turkije zal de kwestie in detail bespreken tijdens de bijeenkomst op hoog niveau van de Algemene Vergadering van de VN in New York op 27 september met het co-voorzitterschap van Jordanië, Japan, Zweden en de EU, en de deelname van secretaris-generaal van de VN en algemene commissaris van de UNRWA.

Het ministerie zei dat Turkije vastbesloten is om alles in het werk te blijven stellen om de UNRWA te ondersteunen en is solidair met het Palestijnse volk.

De VS waren veruit de grootste financier van UNRWA, die jaarlijks 350 miljoen dollar schonk, of ongeveer een kwart van het budget van het agentschap. 

UNRWA, is opgericht in 1949, en biedt hulp aan meer dan 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen in de Gazastrook in de door Israël bezette gebieden als de Westelijke Jordaanoever, Jordanië, Libanon en Syrië.

Later op zaterdag bekritiseerde de Turkse woordvoerder Omer Celik van de regerend Justice and Development partij (AK) de beslissing van de VS in een reeks tweets, waarbij ze zeiden dat het “de slechtste beslissing” was en het geweten ontbeerde.

Celik, zei dat het besluit chaos zou uitlokken en de situatie zowel in de regio als in de wereld zou verslechteren.

“Elke stap die een eerlijke oplossing voor het Palestijnse probleem blokkeert, beïnvloedt de hele wereld. Helaas is de VS met deze beslissing niet de oplossing, maar het probleem, “voegde hij eraan toe.

Celik, riep de wereld op om solidair te zijn met deze “oneerlijke” beslissing en zei dat “het beste antwoord zou zijn het verhogen van de financiële hulp aan de UNRWA”.