De regering van Turkije zegt dat de wereld een hoge prijs betaalt in Afghanistan, waar terreurgroepen werden gebruikt als proxies - Turkse Pers

Beleid dat zal leiden tot een tweede Afghanistan in de Middellandse Zee moet worden vermeden, zei de woordvoerder van de Turkse regeringspartij over de Syrische crisis.

Tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) in Ankara, zei Omer Celik dat sommige landen terroristische groeperingen gebruikten als proxies in Afghanistan en nu is het onmogelijk geworden ze te controleren.

Hij verklaarde dat hetzelfde zou kunnen gebeuren in Syrië als de steun aan terroristische groeperingen niet wordt afgesneden.

Celik zei dat de slachtoffers van dit ‘irrationele beleid waarvan bewezen is dat het vaak verkeerd is’, Afghanen, Syriërs en degenen die democratie en mensenrechten willen, schaden.

“Beleid dat een tweede Afghanistan in de Middellandse Zee zal vormen, moet worden vermeden omdat de wereld zo’n hoge prijs betaalt om de stabiliteit in Afghanistan te handhaven,” zei Celik.

Turkije veroordeelt de VS ten zeerste voor het steunen van terroristische organisaties als de YPG en PKK in Syrië door het tegen Daesh te gebruiken.

“Echter,” zei Celik, “als je vrachtwagenladingen wapens naar YPG / PYD / PKK terreurgroepen stuurt, als je hen omhelst als een legitieme macht onder het voorwendsel voor de strijd tegen Daesh en bovendien als je over deze terreurgroep zegt dat ‘Het is onze bondgenoot waarmee we in het veld werken ‘ naar de Turkse Republiek, je bondgenoot van de NAVO … dan creëer je een ander Afghanistan in de wereld met je eigen hand en geld.’

De situatie ten oosten van de rivier de Eufraat in het noorden van Syrië is een belangrijke bedreiging voor Turkije en Ankara zal het elimineren, zei hij, daarbij verwijzend naar de aanwezigheid van YPG / PKK-terroristen in de regio.

“Degenen die spreken over de territoriale integriteit van Syrië en de soevereiniteit van het volk moeten principieel opkomen tegen terreurgroeperingen”, zei Celik toen hij waarschuwde dat deze banden met terreurgroepen een politieke oplossing in Syrië vertraagden.

Over de beslissing van de VS om zich terug te trekken uit Syrië, zei Celik: “Turkije heeft de capaciteit om Daesh te bevechten en de veiligheid over te nemen in Mania, Syrië. Het heeft dus de capaciteit om een ​​veilige zone te vormen [in Syrië].”

Vorige maand kondigde de Amerikaanse president Donald Trump abrupt plannen aan om Amerikaanse troepen terug te trekken uit het oorlogszuchtige land.

Trump nam de beslissing tijdens een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, waarin de twee leiders het eens waren over de behoefte aan een effectievere coördinatie met Syrië.

In een telefoongesprek vorige week bespraken Erdogan en Trump het idee van het instellen van een terreurvrije veilige zone in het noorden van Syrië nabij de Turkse grens.