Mustafa Akinci zegt dat met het oude onderhandelingsproces een einde is gekomen, een dat er een andere benadering nodig is voor het vredesproces - Turkse Pers
Mustafa Akinci zegt dat met het oude onderhandelingsproces een einde is gekomen, een dat er een andere benadering nodig is voor het vredesproces - Turkse Pers

Het is noodzakelijk om een ​​resultaatgerichte, geplande en strategische overeenkomst voor het onderhandelingsproces van Cyprus na te streven, zei de president van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) eind vrijdag.

“Het oude onderhandelingsproces is nu gesloten. Het is niet mogelijk om een ​​ander resultaat te bereiken door dezelfde dingen te herhalen, ” vertelde TRNC President Mustafa Akinci aan verslaggevers na zijn ontmoeting met de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op het hoofdkantoor van de VN in New York.

“Het is daarom duidelijk dat de Grieks-Cyprioten, die aandringen op onderhandelingen van onbepaalde duur, de niet-oplossing benadrukken,” voegde hij eraan toe.

Akinci zei dat Jane Holl Lute’s – door Guterres aangewezen als de tijdelijke adviseur voor het voeren van consultaties over Cyprus – het rapport nog niet klaar was, maar het rapport zou hem de komende dagen worden bezorgd en dat hij dan opnieuw contact zou opnemen met beide partijen.

Hij zei dat het rapport binnen een of twee weken aan Guterres zou worden voorgelegd en op 15 oktober aan de VN-Veiligheidsraad.

Hij voegde eraan toe dat het rapport op 30 oktober zou worden besproken.

Akinci zei dat hij hun mening over het proces met Guterres deelde en herinnerde hem eraan dat het het 50e jaar van de onderhandelingen was.

Hij voegde er ook aan toe dat het niet mogelijk was om uit het kader van de VN te stappen, aangezien het onderwerp werd besproken in de VN en met zijn secretaris-generaal.

“Als er een oplossing komt, zal het in dit kader zijn”, voegde hij eraan toe.

Turks-Cyprioten hebben moedige stappen gezet voor een oplossing

Herinnerend aan de pogingen van 2004 en 2017 om een ​​oplossing te vinden op Cyprus, zei Akinci dat Guterres getuige was van alle positieve bijdragen van de Turks-Cyprioten aan die processen.

Akinci benadrukte ook dat de Turks-Cyprioten moedig stappen ondernamen om voor een oplossing in alle processen te zorgen, maar ze bleven onbeantwoord.

In 2004 zijn de onderhandelingen over Cyprus hervat na een door de VN gesteund plan van Annan om de Turks-Cypriotische en Grieks-Cypriotische gemeenschappen te herenigen.

De herenigingsbesprekingen – bemiddeld door VN-speciale Cypriotische gezant Espen Barth Eide – werden in mei 2015 gelanceerd om een ​​permanente regeling voor het verdeelde eiland in de Middellandse Zee te bespreken.

De status van het eiland blijft onopgelost, ondanks een aantal discussies die in mei 2015 zijn hervat.

Er is de afgelopen jaren een vredesproces geweest en het laatste mislukte initiatief vond plaats in Crans-Montana, Zwitserland in juli onder auspiciën van de landen Turkije, Griekenland en Groot-Brittannië, die vorig jaar faalde.