Washington is van plan om Venezolaanse bezittingen in de VS te gebruiken om de oppositie tegen Maduro te bewapenen en een burgeroorlog in het land aan te wakkeren, zei Erenel - Turkse Pers

De VS proberen een burgeroorlog in Venezuela te ontketenen nadat de pogingen om de gekozen president Maduro omver te werpen, volgens militaire experts zijn mislukt.

Washington, dat zichzelf de beschermheilige van de democratie wereldwijd noemde, probeert een democratisch gekozen president omver te werpen door sancties en reisverboden.

Verschillende EU-lidstaten hebben de Venezolaanse president Nicolas Maduro opgeroepen om binnen de komende acht dagen nieuwe verkiezingen aan te kondigen om de huidige politieke crisis in het Zuid-Amerikaanse land te bezweren.

De Amerikaanse president Donald Trump herkende dinsdag Juan Guaido, het hoofd van de Venezolaanse oppositie, als de interim-president van het land en zorgde voor druk op president Nicolas Maduro.

Europese zwaargewichten – waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje – hebben een soortgelijk standpunt ingenomen tegen de gekozen president van Venezuela, zeggende dat ze oppositieleider Juan Guaido als waarnemend president zouden erkennen als er geen verkiezingen aangekondigd worden.

Exclusief, zei voormalig generaal Fahri Eerenel dat Washington van plan is Venezolaanse bezittingen in de VS te gebruiken om de oppositie tegen Maduro te bewapenen en een burgeroorlog in het land aan te wakkeren door claims over het sturen van geld naar het ‘Venezolaanse volk’.

Erenel zei dat eerst de VS de economische kaart zullen spelen; als dat echter niet het gewenste resultaat oplevert, zal het het land in chaos brengen door huursoldaten in een poging de crisis te verergeren.

Erenel zei dat een van de redenen achter de plotselinge actie van de VS tegen Maduro de “afkeer van Washington is om Rusland in zijn achtertuin te hebben”, in het geval van een ander conflict dat uitbreekt tussen de twee nucleaire grootmachten.

Volgens Erenel konden de beraadslagingen over Syrië direct worden beïnvloed door de situatie in Venezuela, nadat Rusland en Turkije hun steun hadden verleend achter de strijdende Maduro.

Venezuela wordt geplaagd door protesten sinds 10 januari toen president Maduro werd beëdigd voor een tweede termijn na een stemboycot door de oppositie.

Vorige week verklaarde de leider van de Venezolaanse oppositie, Guaido, zich als waarnemend president, ondanks dat hij de verkiezingen had verloren. Hierop volgde al snel de steun van Amerika en andere landen, die Guaido erkende als waarnemend president.

Maduro besloot op Trump’s beslissing om Guaido als president te erkennen, om alle diplomatieke betrekkingen met Washington te verbreken en hij gaf de Amerikaanse diplomaten 72 uur de tijd om het land te verlaten.

Maduro heeft herhaaldelijk gezegd, dat de VS, Washington bezig is met een economische oorlog tegen hem en zijn regering. Zo is de CIA bezig met een social-mediacampagne tegen Maduro om hem in diskrediet te brengen en leugens te verspreiden.

De Central Intelligence Agency (CIA) van de Verenigde Staten steunt het besluit van Washington om de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido te erkennen als president door de publieke opinie te manipuleren tegen Maduro en de legitieme regering via sociale media platforms.

Miljoenen posten die zijn gepost om Venezolanen aan te zetten tegen de legitieme president van het land, Nicolas Maduro, werden in zeer korte tijd gedeeld om sociale onrust tegen Maduro aan te wakkeren.