Turkije roept Griekenland op om
Turkije roept Griekenland op om "zich te onthouden van daden die een escalatie in de regio zouden veroorzaken" - Turkse Pers

Een Grieks fregat dat zich bemoeit met de activiteiten van een Turks onderzoeksschip dat in het oostelijke deel van de Middellandse Zee werkt, is geblokkeerd door de Turkse marine, beweren militaire bronnen donderdag.

Het seismisch en boorschip van Turkije Barbaros Hayrettin Pasa begon donderdagochtend onderzoeksactiviteiten op het Turkse continentale plat in de Middellandse Zee.

De activiteit, die door de Turkse autoriteiten was aangekondigd, ontmoette de Griekse bemoeienis in de vroege ochtend, aldus  bronnen.

Een verklaring uitgegeven door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Griekenland op om “zich te onthouden van de daden die een escalatie in de regio zouden veroorzaken”.

Het ministerie zei: “De verklaring die gisteren werd gegeven door het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken is volkomen ongefundeerd met betrekking tot het internationale recht.”

“Het aandringen van Griekenland op zijn onrealistische beweringen zal alleen contraproductief en schadelijk zijn voor de bilaterale betrekkingen en regionale stabiliteit,” zei het.

“Turkije zal zijn soevereine rechten en jurisdictie blijven uitoefenen die voortvloeien uit het internationale recht op zijn continentale plat”, aldus de verklaring.

Turkije heeft de eenzijdige booractiviteit van de Grieks-Cypriotische overheid in het oostelijke Middellandse Zeegebied consequent bestreden en beweert dat de Turks-Cyprioten ook recht hebben op de hulpbronnen in het gebied.