Vrijstellingen van oliesancties tegen Iran zullen bijdragen aan regionale vrede en stabiliteit, zegt de minister van Energie - Turkse Pers
Vrijstellingen van oliesancties tegen Iran zullen bijdragen aan regionale vrede en stabiliteit, zegt de minister van Energie - Turkse Pers

Mike Pompeo verklaarde dat 8 landen, waaronder Turkije, ontheffing zouden krijgen van de Amerikaanse oliesancties tegen Iran, vertelde Donmez aan journalisten in het Turkse parlement.

“Ik wil mijn genoegen uitspreken voor deze verklaring.We hebben altijd verklaard dat dergelijke sancties een negatieve invloed kunnen hebben op vrede, stabiliteit en economieën in buurlanden als Turkije en we hebben deze realiteit uitgewerkt tijdens de gesprekken met Amerikaanse functionarissen,” zei hij.

Hij voegde eraan toe dat zij ook het belang benadrukten van de handel in gas en olie met de buurlanden voor de bevoorradingszekerheid van Turkije.

Turkije importeert bijna de helft van zijn oliebehoeften uit het naburige Iran. Het land importeert ook olie via pijpleidingen vanuit Irak en Azerbeidzjan. Geografische nabijheid en stabiele transportroutes vergemakkelijken echter de oliehandel tussen Ankara en Teheran.

“Nu is het duidelijk dat wat we tijdens deze besprekingen hebben gezegd op een gegeven moment is geaccepteerd, ik denk dat dit resultaat zal bijdragen aan vrede en stabiliteit in de regio.” De informatie die we nu hebben laat zien dat Turkije tot deze 8 landen behoort.

In mei trok Trump unilateraal zijn land terug uit de overeenkomst die in 2015 is gesloten tussen Iran en de groep landen – de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk plus Duitsland. Hij kondigde ook aan dat hij de sancties tegen Teheran zou herstellen, die door de overeenkomst werden opgeheven in ruil voor strenge beperkingen van het nucleaire programma van het land.

De VS hebben in augustus opnieuw de eerste ronde van economische sancties tegen Iran opgelegd, die vooral gericht zijn op de banksector in het land.

De tweede fase van sancties, gericht op de Iraanse energiesector, zal op 5 november ingaan.