Kemal Kilicdaroglu werd aangevallen door een boze menigte tijdens de begrafenis van een soldaat in Ankara
Kemal Kilicdaroglu werd aangevallen door een boze menigte tijdens de begrafenis van een soldaat in Ankara

De Turkse minister van defensie riep op zondag op tot kalmte, nadat de oppositieleider, Kilicdaroglu, was aangevallen door een grote menigte bij de begrafenis van een omgekomen soldaat in het Cubuk-district in de hoofdstad Ankara.

Hulusi Akar’s opmerkingen kwamen nadat de leider van de oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP) werd aangevallen door een groep mensen toen hij de begrafenis bijwoonde van een Turkse soldaat, die vrijdag werd vermoord, samen met drie anderen tijdens operaties tegen PKK-terroristen in Turkije en het Iraaks grensgebied.

Na de aanval werd Kemal Kilicdaroglu naar een nabijgelegen huis gebracht totdat een gepantserd voertuig werd gestuurd om hem op te halen onder bescherming van de veiligheidstroepen.

De minister van defensie bezocht Kilicdaroglu in het huis en sprak de lokale bevolking toe met een politieauteur.

“Een van onze medebroeders was een martelaar, we hebben zijn begrafenis bijgewoond en onze verantwoordelijkheid voor hem vervuld.” “Onze strijdkrachten hebben het leven nu ondraaglijk gemaakt voor deze terroristen op de bergen en heuvels waar hij werd vermoord”, zei Akar.

Akar en Kilicdaroglu verlieten samen het huis.

Ondertussen, Ankara gouverneur Vasip Sahin vertelde een lokale omroep een juridische actie tegen de aanvallers is gestart.

Yuksel Kocaman, de hoofdofficier van justitie van Ankara, meldde dat er aanklachten liggen tegen de menigte die de oppositieleider hadden aangevallen, gekeken wordt of er sprake is van een terreurdaad of een daad van provocatie.

De menigte barstte in woede uit omdat de partij (CHP) een samenwerking was aangegaan met de HDP. Laatstgenoemde partij heeft duidelijke banden met de terroristische organisatie PKK en heeft meerdere keren opgeroepen tot een onafhankelijk Koerdistan en zien de leider van de terreurorganisatie Abdullah Öcalan als een inspiratiebron.