Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Hongaarse collega Janos Ader - TurksePers.nl
Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Hongaarse collega Janos Ader - TurksePers.nl

De betrekkingen tussen Turkije en Hongarije zijn onlangs op elk gebied versneld door wederzijdse bezoeken en raadplegingen op hoog niveau te bevorderen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt op maandag en dinsdag een officieel bezoek aan Hongarije op uitnodiging van zijn Hongaarse collega Janos Ader.

Volgens het Turkse voorzitterschap zal Erdogan ook een ontmoeting hebben met de Parlementsvoorzitter Laszlo Kover en premier Viktor Orban.

De ambtenaren zullen bilaterale relaties, Turkije-EU-relaties, illegale migratie en de strijd tegen het terrorisme bespreken. Ze zullen ook van gedachten wisselen over regionale en internationale kwesties.

“Het bezoek zal het teken zijn van de gemeenschappelijke wil op het hoogste niveau, gericht op het versterken van onze samenwerking met Hongarije op elk gebied als onderdeel van ons strategisch partnerschap”, zei het voorzitterschap in een verklaring.

Erdogan wordt ook geacht officieel de tombe van Gul Baba in Boedapest in te wijden, een zakelijk forum bij te wonen met Orban en een bezoek te brengen aan de Turkse begraafplaats in Boedapest.

Ankara en Boedapest genieten van vriendschappelijke betrekkingen op basis van historische en culturele banden, de NAVO-alliantie, nauwe samenwerking binnen internationale organisaties, met name de EU en de Raad van Europa, en de steun van Hongarije aan het EU-lidmaatschap van Turkije.

Er werd overeenstemming bereikt over een strategische partnerschapsraad op hoog niveau tussen de twee landen tijdens het bezoek van de toenmalige premier Erdogan aan Hongarije in 2013.

De eerste HLSCC-bijeenkomst vond plaats tijdens het bezoek van Orban aan Turkije in 2013. Een tweede vergadering volgde in 2015 in Boedapest en de derde in Ankara in 2017 onder het voorzitterschap van de toenmalige premier Binali Yildirim en Orban. De vierde ontmoeting vindt plaats in 2019 in Boedapest.

Volgens de website van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken volgt Hongarije een economisch / handelsgericht buitenlands beleid en beschouwt Turkije als een van de belangrijkste landen in zijn “Opening to the East” -beleid.

Het bilaterale handelsvolume tussen de twee landen bereikte in 2017 $ 2,5 miljard.

Ongeveer 80.000 Hongaarse toeristen bezochten Turkije in 2017. Volgens het ministerie wonen er ongeveer 2.500 Turkse burgers in Hongarije.