De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontmoette vrijdag zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier om manieren te bespreken om de politieke en economische betrekkingen tussen beide landen te verbeteren.

Erdogan werd met militaire eer ontvangen door Steinmeier in het presidentiële paleis Schloss Bellevue. De president en First Lady Emine Erdogan arriveerden donderdag in Berlijn voor een driedaags staatsbezoek.

Erdogan zal later op vrijdag een ontmoeting hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan met Duitse Collega Frank-Walter Steinmeier - TurksePers.nl
Turkse president Recep Tayyip Erdogan met Duitse Collega Frank-Walter Steinmeier – TurksePers.nl

Vooruitlopend op zijn bezoek, riep Erdogan op tot het openen van een nieuwe pagina in Turks-Duitse betrekkingen, in een artikel gepubliceerd in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“De dramatische ontwikkelingen in de wereld maken het voor zowel Duitsland als Turkije onmisbaar om een ​​nieuwe pagina in bilaterale relaties te openen, om hun verschillen buiten beschouwing te laten en zich te concentreren op hun gemeenschappelijke belangen”, benadrukte hij.

De relaties tussen Ankara en Berlijn hebben de afgelopen jaren verschillende tegenslagen gehad, maar beide partijen hebben de afgelopen maanden stappen ondernomen om de banden te verbeteren.

Veiligheid verscherpt in Berlijn
Duitse autoriteiten hebben beveiligingsmaatregelen naar het hoogste niveau gebracht, 1+, in het centrum van Berlijn, voorafgaand aan het bezoek van Erdogan.

De politie van Berlijn kondigde aan dat ongeveer 4.200 politieagenten in Berlijn zouden worden ingezet om de veiligheid tijdens het bezoek te verzekeren.

Hoofdstraten in het regeringsdistrict werden gesloten als onderdeel van de beveiligingsregelingen.

Na zijn officiële bijeenkomsten in Berlijn zal Erdogan zaterdag naar de federale staat Noordrijn-Westfalen reizen, waar een grote Turkse bevolking woont.

In Keulen zal Erdogan de inauguratieceremonie bijwonen van de Centrale Moskee van Keulen, gerund door de Turks-Islamitische Unie voor Religieuze Zaken.