Turkse Pers

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een ontmoeting gehad met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op het hoofdkantoor van de organisatie in New York op maandag. 

De vergadering met gesloten deuren kwam een ​​dag vóór Erdogans toespraak tot de 73ste zitting van de Algemene Vergadering.  

De VN zei dat Guterres “de voortreffelijke samenwerking tussen de VN en Turkije heeft geprezen, onder meer voor de opvang door Turkije van meer dan 3,5 miljoen vluchtelingen”, na de bilaterale.

“De secretaris-generaal en de president bespraken de situatie in Syrië, waarbij de secretaris-generaal de op 17 september bereikte overeenstemming verwelkomde om een ​​gedemilitariseerde zone in Idlib te creëren”, zei de VN in een verklaring. 

Turkije en Rusland hebben op die datum ook een memorandum van overeenstemming ondertekend waarin wordt opgeroepen tot “stabilisatie” van de de-escalatiezone van Idlib.

In de overeenkomst blijven oppositiegroepen in Idlib in gebieden waar ze al aanwezig zijn, terwijl Rusland en Turkije gezamenlijke patrouilles in het gebied zullen uitvoeren om escalaties te voorkomen.

Het thema van de algemene vergadering van dit jaar is Making the United Nations Relevant to All People: Global Leadership and Shared Responsibilities for Peaceful, Equitable and Sustainable Societies.

Het schema van Erdogan in New York loopt tot en met woensdag.