taxiturk
Taxichauffeurs veroordelen de aanvallen van de Amerikaanse regering op de Turkse economie.

Door gebruik te maken van de wijdverspreide woede jegens de Amerikaanse regering, organiseerden de taxichauffeurs van Istanbul een demonstratie tegen de speculatieve aanvallen op de Turkse valuta en Uber

Een groep taxichauffeurs in Istanbul voerde woensdag een protest uit voor het Amerikaanse consulaat en veroordeelde wat ze speculatieve aanvallen op de Turkse lira noemden, de acties van de Amerikaanse regering en hun eeuwige vijand, de populaire rit-delende app Uber.

De taxichauffeurs verzamelden zich voor het eerst aan de Aziatische kant van de stad, hingen Turkse vlaggen op hun voertuigen en gooiden hun hoorns. Ze reden toen over de Martyrs-brug van 15 juli over de Bosporus voordat ze naar het Amerikaanse consulaat in Saryer gingen.

Ze droegen borden met de tekst “Uber go home” en “Slap the US, shut down Uber.”

Terwijl de politie extra veiligheidsmaatregelen nam rond het gebouw, zongen de chauffeurs voor het eerst het volkslied en vervolgens las Resul Sivri, voorzitter van de Istanbul Taxi Stops Association, een verklaring. Hij zei dat er tegenwoordig veel alternatieve manieren zijn om oorlog te voeren, en de VS voerden duidelijk een economische oorlog tegen Turkije.

“We twijfelen er niet aan dat Turkije als overwinnaar uit deze oorlog zal opstaan, wij, als taxichauffeurs, staan ​​achter onze regering en beloven ons uiterste best te doen om te strijden tegen stelende Amerikaanse bedrijven.”

Hij zei dat het echte doelwit van de VS niet Turkije was, maar president Recep Tayyip Erdoğan en zij, als taxichauffeurs, niet de intentie hadden om enige aanval tegen de president toe te staan.

Na de verklaring lieten de chauffeurs een zwarte krans achter bij de deur van de compound.

De operaties van Uber in Turkije hebben geleid tot groeiende controverses, waarbij taxichauffeurs protesteerden tegen wat volgens hen oneerlijke concurrentie en illegale handelspraktijken van de ridesharing-service zijn. Uber-chauffeurs in Istanbul werden in de eerste vijf maanden van dit jaar getroffen door TL 18,92 miljoen ($ 4,2 miljoen) aan boetes door de Turkse politie. Iedereen die in een Uber-voertuig rijdt, kreeg ook een boete, maar werd later gecompenseerd door het bedrijf.

Taxi-verenigingen in de stad hebben een rechtszaak aangespannen tegen de populaire app, waarin wordt opgeroepen de toegang tot de app te blokkeren en schadevergoeding te eisen voor hun bedrijf. Een rechtbank in Istanbul in juni oordeelde dat deskundigenrapporten moesten worden voorbereid en schor de zitting tot 7 november.

De 17.400 officiële gele taxi’s in Istanboel zijn een pijler van het vaak onregelmatige vervoerssysteem van de stad, maar critici zeggen dat een slechte kwaliteit van de dienstverlening en overladen Uber de kans hebben gegeven om een ​​niche in de markt te vormen.

In juni zei Erdoğan dat Turkije zich zal aansluiten bij verschillende andere Europese landen die de ritmeldingservice hebben verboden en zeiden dat “de Uber-controverse voorbij is”.

“We hebben een taxisysteem”, zei hij, eraan toevoegend dat ze Uber niet toestonden om de activiteiten van Turkse taxichauffeurs te vernietigen.

Sindsdien zijn er inspanningen geleverd om de dienstverlening door taxi’s te verbeteren.