Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido - Turkse Pers
Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido - Turkse Pers

Venezuela’s zelfverklaarde leider Juan Guaido zegt dat hij aan het werk is om de banden met Israël te herstellen die Caracas een decennium geleden afsneed in solidariteit met de Palestijnen.

Israël is een van de landen samen met de VS, die zich achter Guaido verzamelden, nadat hij zich vorige maand uitriep als de nieuwe leider van Venezuela na een machtsstrijd met de socialistische president Nicolas Maduro.

“Ik ben erg blij om te kunnen melden dat het proces van het stabiliseren van de betrekkingen met Israël op zijn hoogtepunt is”, vertelde Guaido de massacirculatie Israël Hayom dagelijks in een interview.

Een formele aankondiging over het herstel van de banden en het openen van een nieuwe Venezolaanse ambassade in Israël zou “op het juiste moment” komen.

Maduro’s voorganger, Hugo Chavez, vermeed Israël tijdens zijn oorlog van 2008-2009 in Gaza, en koesterde banden met de Palestijnen en ook met Israëls aartsvijand Iran. De Israëlische leiders zeiden dat de houding van Caracas aanleiding was voor de vlucht Venezolaanse Joden.

“Deze (joodse) gemeenschap is zeer actief en welvarend, een die enorm heeft bijgedragen aan onze samenleving,” zei Guaido in het interview.

Maduro, die de steun van Rusland en China behoudt, en ook de controle over staatsinstellingen, waaronder het leger, verwerpt Guaido’s opkomst als een door de VS georkestreerd complot. Guaido zegt dat de herverkiezing van Maduro vorig jaar een schijnvertoning was.