Verenigde naties gezant De Mistura - Turkse Pers
Verenigde naties gezant De Mistura - Turkse Pers

De VN-gezant van Syrië Staffan de Mistura herhaalde op vrijdag  de opmerkingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, waarin hij zei dat de wereld een “potentiële catastrofe” in de noordwestelijke provincie Idlib in Syrië moet vermijden.

Tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de VN, tijdens een videoconferentie, benadrukte De Mistura de noodzaak voor burgers in Idlib om door de internationale gemeenschap te worden gehoord.

Het regime van Bashar al-Assad heeft onlangs plannen aangekondigd om een ​​groot militair offensief te lanceren in Idlib, dat wordt gecontroleerd door verschillende gewapende oppositiegroeperingen.

Tijdens zijn opmerkingen aan de raad, toonde de afgezant van de VN een foto van een syrische vrouw in Idlib en merkte op dat 98,8 procent van de bevolking in het gebied burgers zijn.

De Mistura ontving ook een brief van 1.000 vrouwen die momenteel in Idlib zitten en die er bij de internationale gemeenschap op aandrongen te onthouden dat zij burgers zijn, en geen terroristen.

“Het zijn leraren, artsen, verpleegsters, ingenieurs, schrijvers en huisvrouwen, en velen van hen kwamen uit vele delen van Syrië, dus Idlib symboliseert in veel opzichten een mozaïek van Syrië,” zei de Mistura.

Hij ging verder met te zeggen dat hoewel er verschillende gewapende groepen zijn in Idlib, er een andere aanpak nodig is om ze van de rest van de bevolking te scheiden.

Op vrijdag ontmoetten de leiders van Iran, Rusland en Turkije elkaar in Teheran om de situatie te bespreken en een offensief te plannen in Idlib door het Assad-regime. De Mistura merkte op dat Erdogan een inhoudelijk aantal ideeën op tafel had gelegd, en hij kijkt er naar uit om meer te horen.

De Mistura zal volgende week vertegenwoordigers van de drie landen in Genève ontmoeten.

“We willen een land zonder oorlog, en we willen een toekomst waarin we kunnen leven, ook zij zijn tegen terroristen, maar ze kunnen dat niet laten zien omdat de situatie heel moeilijk is,” zei hij namens de bevolking van Idlib.

Idlib ligt vlak bij de Turkse grens en is de thuisbasis van meer dan 3 miljoen Syriërs, van wie velen vluchtten uit andere steden na aanvallen van de regeringstroepen.