Uitlevering Fetullah Gülen - Turkse Pers

Het Witte Huis onderzoekt manieren om Fetullah Gulen, de leider van de terroristische Gülen organisatie  (FETO), uit te leveren aan Turkije om de Turkse druk op Riyadh over de moord op Jamal Khashoggi te verzachten, zo meldde NBC News donderdag.

Vorige maand instrueerde de Donald Trump-administratie het ministerie van Justitie en de FBI om de uitleveringszaak van Gulen te heropenen, en vroeg ook om informatie over zijn wettelijke status van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, vier bronnen, waaronder twee hoge Amerikaanse functionarissen, tegen NBC.

De Nationale Veiligheidsraad reageerde niet op het verzoek van journalisten om een reactie.

Het persbureau meldde dat een Turkse functionaris zei dat de uitleveringszaak niet gekoppeld is aan de moord op journalist Jamal Khashoggi, die werd gedood door Saoedische agenten nadat hij het Saoedische consulaat in Istanboel binnenkwam.

“We zien absoluut geen verband tussen beide”, vertelde de official aan NBC. “We willen actie zien aan het einde van de Verenigde Staten in termen van uitlevering van Fetullah Gulen. En we zullen ons onderzoek voortzetten in de Khashoggi-zaak.”

FETO, geleid door Gulen, orkestreerde de mislukte couppoging van 15 juli 2016, waarbij 251 mensen werden vermoord en bijna 2200 gewond raakte.

De Bosporus-brug in Istanbul, die sinds 15 juli de martelarenbrug werd genoemd, werd tijdens de nacht van de couppoging in beslag genomen door soldaten en werd een focus voor degenen die zich verzetten tegen de putschisten in Istanbul.

In Akinci, een luchtmachtbasis ten noorden van de hoofdstad Ankara – omgedoopt tot Murted na de verslagen staatsgreep – richtten de coupplegers een commandocentrum in om aanvallen te coördineren, waaronder straaljagers die het parlement en het presidentiële paleis aanvielen.

“Een optie die onlangs door Turkse en Trump-beleidsambtenaren werd besproken, dwingt Gulen te verhuizen naar Zuid-Afrika in plaats van hem rechtstreeks naar Turkije te sturen als uitlevering niet mogelijk is,” vertelden de functionarissen verder aan NBC.