De VS is in voorbereiding om een ​​nieuwe no-fly-zone te creëren in het noorden van Syrië, dezelfde tactiek die werd gebruikt in de bezetting van Irak in 1991, en is al begonnen met het installeren van geavanceerde radarsystemen in Kobani en Hasakah, gebieden bezet door de Syrische gelieerde de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK), de PYD, ten oosten van de Eufraat.

De geavanceerde radarinstallatie is gevestigd op de Amerikaanse basis op de Ayn al-Arabische militaire luchthaven en de stad Rumeilan in de provincie Hasakah, volgens bronnen.

De voorbereiding van het Pentagon op een no-fly-zone geeft aan dat de Amerikaanse regering zich ook wil bemoeien met de militaire operaties van Turkije om de veiligheid van PKK-terroristen te verzekeren na de succesvolle operaties van Ankara in Hasakah, het Qarrah Chouk-gebergte en Sinjar in Irak.

VS wil terroristen beschermen tegen Turkije

Professor dr. Mahir Nakip, hoofd van de internationale betrekkingen aan de universiteit van Çankaya en oorspronkelijk uit Kirkuk, zei dagelijks tegen Yeni Şafak en benadrukte dat de “no fly zone” -strategie, die in Syrië zal worden gebruikt, dezelfde is die wordt gebruikt om Irak te verdelen en is een poging om terroristen te beschermen tegen Turkse luchtaanvallen.

Turkije lanceerde operatie Olive Branch op 20 januari 2018 in de noordwestelijke regio van Afrin in Syrië om het gebied van terroristen die behoren tot de partij van de Koerdistan Workers ‘Party (PKK), de Syrische uitloper, va de Democratische Unie Partij (PYD), te vernietigen.

Amerikanen samen met de YPG/PKK
Amerikanen samen met de YPG/PKK – TurksePers.nl

“De VS was de enige speler in Irak in het hele proces. In Syrië gaat het niet verder zoals de VS dat zou willen. De vastberadenheid en invloed van de regionale actoren, met name die van Turkije, zullen het Amerikaanse plan tenietdoen, “verklaarde hij.

Twee afzonderlijke no-fly-zones in Irak werden uitgeroepen door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk na de Golfoorlog van 1991 om PKK-terroristen in Noord-Irak te beschermen.

Nakip heeft ook verklaard dat de VS ernaar streven de reikwijdte van deze strategie, die in het noorden van Syrië wordt doorgevoerd, uit te breiden tot de Sinjar in Irak.

“Terroristen ingezet in Hasakah, Qarrah Chouk en het Sinjar-gebergte zijn getroffen door Turkse gevechtsvliegtuigen en Turkije zal dat blijven doen. De VS proberen duidelijk de veiligheid te waarborgen van het gebied dat het aan de PKK heeft toegewezen. “

De PKK staat vermeld als een terroristische organisatie door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Geen kans op succes

“De VS hebben geen kans van slagen omdat Syrië geen Irak is. Turkije, Rusland en Iran blijven samenwerken aan vredesinitiatieven. “

De vredesgesprekken van Astana zijn op 23 en 24 januari 2017 door Turkije, Iran en Rusland gelanceerd met als doel een einde te maken aan geweld en de humanitaire situatie in het door oorlog verscheurde Syrië te verbeteren.

Syrië is sinds begin 2011 opgesloten in een vicieuze burgeroorlog, toen het Assad-regime met onverwachte wreedheid protesteerde tegen de democratie.