VS heeft PYD / YPG niet als terroristische organisatie bestempeld, zoals bij de PKK, zegt speciaal gezant James Jeffrey - Turkse Pers
VS heeft PYD / YPG niet als terroristische organisatie bestempeld, zoals bij de PKK, zegt speciaal gezant James Jeffrey - Turkse Pers

De PYD / YPG is de Syrische tak van de PKK-terreurgroep, zei de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor Syrië, James Jeffrey, donderdag.

Hij sprak in een panel op de Defense One Summit, die topfunctionarissen van militairen, buitenlandse politiek en inlichtingendiensten naar Washington brengt om de Amerikaanse veiligheid over de hele wereld te bespreken.

Jeffrey zei dat de Amerikaanse operaties in Syrië niet konden worden gedaan zonder de “actieve deelname, coördinatie en samenwerking van Turkije.” 

De VS kunnen niet functioneren in de noordoostelijke regio van Syrië terwijl ze Daesh-strijdkrachten tegelijkertijd bevechten, en om zowel een lokale partner te doen, is nodig, aldus Jeffrey. 

“Die lokale partner sinds 2014 is de PYD, de Syrische uitloper van de PKK, maar we hebben het niet aangewezen als een terroristische organisatie zoals we bij de PKK hebben gedaan”, zei Jeffrey, verwijzend naar de politieke vleugel van de YPG. 

De PKK is in haar meer dan dertig jaar durende terreurcampagne tegen de Turkse staat verantwoordelijk voor de dood van meer dan 40.000 mensen, waaronder vele vrouwen en kinderen.

Turkije heeft Washington herhaaldelijk gezegd dat de PYD / YPG niet anders is dan de PKK en dat samenwerking met een terroristische organisatie om een ​​ander te verslaan geen enkel resultaat zou opleveren.

Hij zei dat de VS nog steeds in het noordoosten van Syrië zijn om Daesh-terroristen te verslaan, Iraniërs uit het gebied te verwijderen en het politieke proces in het land te verzekeren.

Turkije is het eens met alle drie de punten, maar de VS hebben “enkele voorwaarden” toegevoegd en hebben het niet goed uitgelegd aan Ankara, zei hij zonder te vermelden wat die voorwaarden waren. 

Jeffrey zei zonder de hulp van Turkije dat de Amerikaanse missie in Syrië voorbij zou zijn.

“Nogmaals, de missie zal worden afgerond,” voegde hij eraan toe.