erdoganb
President, Recep Tayyip Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan waarschuwde zaterdag tegen diegenen die het land bedreigen.

“Sommigen bedreigen ons met economische sancties, wisselkoersen, belangen en inflatie. We zien het spel en we dagen het uit, “zei Erdogan op het zesde gewone congres van de heersende partij Justice and Development (AK) in de hoofdstad Ankara.

“Turkije heeft zich niet overgegeven aan degenen die Turkije als een strategisch doelwit proberen te maken,” zei hij in verwijzing naar de VS zonder het land te noemen.

Turkije en de VS hebben momenteel te maken met wrijvende relaties na het opleggen door Washington van sancties aan twee ministers van de regering voor het niet vrijlaten van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die in Turkije geconfronteerd wordt met terrorismegerelateerde aanklachten.

Amerikaanse Predikant, Andrew Johnston

Op 10 augustus verhoogde president Donald Trump zijn aanval op Turkije door de Amerikaanse tarieven voor de invoer van Turkse aluminium en staal te verdubbelen.

Afgelopen woensdag verhoogde Turkije, als vergelding, de tarieven voor verschillende producten uit de VS, waaronder alcohol en tabaksproducten en auto’s.

Erdoğan zei dat Turkije nooit buigt voor degenen “die hun eigen opdracht hebben opgezet door de wereld te exploiteren”.

De Turkse president benadrukte de vastbeslotenheid van Turkije om alle bedreigingen uit Syrië en Irak weg te nemen.

“Turkije zal grensoverschrijdende operaties voortzetten door ze verder uit te breiden”, zei Erdoğan. “We zullen doen wat we eerder deden in Jarabulus, Al-Bab, Afrin langs onze grens, van Suruc tot Cizre,” voegde hij eraan toe.

Turkije heeft herhaaldelijk gezegd dat de aanwezigheid van terreur bij zijn grens een bedreiging vormt en heeft militaire operaties en andere pogingen ondernomen om de regio van terroristen te bevrijden.

De AK-partij houdt normaal gesproken eens per drie jaar haar groots congres. De laatste was in september 2015.

In mei 2017 hield de AK-partij een buitengewoon congres na de historische goedkeuring van een reeks constitutionele veranderingen in april. Op het congres werd president Recep Tayyip Erdoğan herkozen als hoofd van de partij.