De officiële staatskrant van Turkije publiceerde een presidentieel decreet dat de oprichting van het ruimtevaartagentschap van het land aankondigde. 

Het ruimteagentschap van Turkije zal het Nationale Ruimtevaartprogramma voorbereiden en uitvoeren in overeenstemming met het beleid bepaald door de president van Turkije, volgens het decreet. 

Het agentschap heeft financiële en administratieve autonomie en een speciaal budget. 

In augustus zei de minister van Industrie en Technologie, Mustafa Varank, dat er dit jaar een Turks ruimteagentschap zou worden opgericht, zoals uiteengezet in het 100-dagenactieplan van Turkije. 

“Het werk om het Turkse ruimteagentschap te vormen zal zo snel mogelijk worden voltooid,” zei Varank in een verklaring.

Het nieuwe agentschap zal de weg vrijmaken voor het opzetten van een concurrerende inheemse industrie, zei hij.

“We vormen het Turkse ruimteagentschap om onze lucht- en ruimtevaartindustrie te versterken, de wetenschappelijke infrastructuur en het menselijk potentieel op het gebied van ruimtetechnologie te verbeteren en onze capaciteiten en capaciteiten verder te vergroten.”

Het agentschap zal ook multilaterale en bilaterale samenwerking met zijn internationale tegenhangers nastreven, terwijl het de rechten van Turkije bij de Verenigde Naties beschermt, voegde hij eraan toe.