Grote race op TEKNOFEST Istanbul - TurksePers.nl
Grote race op TEKNOFEST Istanbul - TurksePers.nl

Na 1,5 jaar aan voorbereidingen is afgelopen donderdag de TEKNOFEST gestart. Het festival, dat gehouden wordt op de nieuwe luchthaven van Istanbul, bevat luchtshows, luchtvaartdemonstraties, technologiecompetities, seminars over geavanceerde technologie en een internationale ondernemerschapstop, samen met andere activiteiten. Bijna 80.000 mensen registreerden zich voor het festival.

Als onderdeel van het festival zullen de leidende Turkse defensie- en technologie-instellingen en bedrijven zoals Aselsan, Baykar, IGA, Isbak, Roketsan, TAI, Turkish Airlines, TUBITAK en TURKSAT wedstrijden organiseren in 12 verschillende categorieën.

Op de eerste dag begon het technologiefestival met een ongewone race. Op de startlijn stonden een F16-gevechtsvliegtuig, 605 Aircraft-vliegtuig, Red Bull F1-bolide, Elektrische auto van Tesla PL 1000DL, Ashton Martin, Lotus Evora en Kawasaki superbike. Het publiek in TEKNOFEST Istanbul zag met vol ontzag hoe de beroemde motorrijder Kenan Sofuoglu op de Kawasaki superbike de race won met een tijd van 9,43 seconden.

Kenan Sofuoglu, winnaar van de grote race TEKNOFEST Istanbul - TurksePers.nl
Kenan Sofuoglu, winnaar van de grote race TEKNOFEST Istanbul – TurksePers.nl

Vervolgens voerden de Solo Türk en de Turkish Stars, acrobatische teams van de Turkse Luchtmacht, een luchtritueel van maar liefst 30 minuten uit. Ook werd er een luchtshow gegeven door Turkish Airlines en de Turkish Stars met de Boeing 777-300ER en de NF-5 vliegtuigen, zie video hieronder.

TEKNOFEST bijgewoond door president Recep Tayyip Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan arriveerde zaterdag om het eerste luchtvaart- en technologiefestival van Turkije bij te wonen.

“In de wereld van vandaag is de eerste voorwaarde voor echte vrijheid, onafhankelijkheid en ontwikkeling het ontwerpen, produceren en exporteren van technologie,” zei Erdoğan.

Door wedstrijdteams technische apparatuur en ondersteuning te bieden voor het ontwerpen en ontwikkelen van hun eigen projecten, is het evenement bedoeld om de technologische ontwikkelingen van jonge innovators te ondersteunen.

“Turkije kan zijn veiligheid op alle gebieden niet garanderen totdat het zijn eigen technologieën produceert,” zei Erdogan.

President Recep Tayyip Erdogan arriveerde zaterdag op de TEKNOFEST Istanbul -TurksePers.nl
President Recep Tayyip Erdogan arriveerde zaterdag op de TEKNOFEST Istanbul -TurksePers.nl

Turkije gebruikt 65 procent van de inheemse producten in de defensie-industrie, voegde de president daaraan toe.

“Op het gebied van technologie kun je niet alleen consumeren, je moet produceren,” zei hij.