Voormalig hoofd van het Britse inlichtingenagentschap zegt dat de theorie bedrieglijke elementen die verantwoordelijk zijn 'flagrante fictie' zijn - Turkse Pers
Voormalig hoofd van het Britse inlichtingenagentschap zegt dat de theorie bedrieglijke elementen die verantwoordelijk zijn 'flagrante fictie' zijn - Turkse Pers

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zat achter de vermeende moord op journalist Jamal Khashoggi, zei de voormalig chef van de Britse inlichtingendienst MI6.

Sir John Sawers zei tegen de BBC dat de theorie dat bedrieglijke elementen in het Saoedische leger verantwoordelijk waren, ‘flagrante fictie’ was.

De opmerkingen van Sawers volgen op opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump dat Khashoggi verondersteld werd dood te zijn en dat de gevolgen voor Saoedi-Arabië “ernstig” zouden zijn als zou blijken dat Saoedische leiders zijn vermeende moord hadden bevolen.

“Ik denk dat president Trump en zijn ministeriële team wakker worden met hoe gevaarlijk het is om mensen te laten handelen met het gevoel dat ze straffeloos zijn in hun relatie met de Verenigde Staten,” zei Sawers.

“Als het bewezen is, en het lijkt zeer waarschijnlijk het geval te zijn, dat [prins Mohammed] opdracht gaf tot het doden van de journalist, dan is het een stap te ver; een die het VK, de EU en de VS zullen moeten beantwoorden. “

Sawers onderstreepte dat de “rogue elements” -theorie van de dood van de journalist “simpelweg geen grond vasthoudt” en dat het “het respect voor Amerika verder ondermijnt wanneer het op zo’n flagrante fictie ingaat”.

“Het detailniveau dat uit Turkse beveiligingsbronnen naar voren komt, is zo duidelijk dat er een bepaalde vorm van tape moet bestaan”, zei hij en prees het werk van de Turkse inlichtingendiensten over de zaak.

“Het detailniveau is zeer schadelijk voor de moordcommando’s en [hun gerapporteerde identiteiten] laten zien hoe dicht ze bij de kroonprins zitten.”

Ondertussen zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, dat er ‘gevolgen’ zouden zijn die van invloed zouden zijn op de Brits-Saoedische banden als Khashoggi op brute wijze werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul.

Hunt zei dat de vermoedelijke moord op Khashoggi “volledig onaanvaardbaar” is voor het VK.

Hij gaf echter ook aan dat het antwoord van Groot-Brittannië “overwogen” zou worden tegenover een bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme en waarmee het wapencontracten van meerdere miljard pond heeft.

“Laten we absoluut duidelijk zijn: als de verhalen waarover we lezen waar zijn en als je me vraagt ​​of dat gevolgen heeft voor de relatie met Saoedi-Arabië, dan ja, natuurlijk omdat het vermeende is gebeurd totaal niet in overeenstemming met onze waarden … niet alleen de brutaliteit ervan, als het gebeurde, maar ook het feit dat hij een journalist was, ‘zei Hunt, sprekend tegen de BBC.

“Een deel van onze reactie zal afhangen van de Saoedische reactie, en of we voelen dat ze het net zo serieus nemen als we het nemen. Maar dit is een zeer, zeer ernstige zaak. “

Hunt zei dat de Britse “relatie met de Saoedi’s ook een strategische relatie is”.

“Onze reactie zal worden overwogen … (maar) op het einde, als deze verhalen waar zijn, moeten we absoluut duidelijk zijn; het zou niet consistent zijn met onze waarden, ” voegde hij eraan toe.

Op dezelfde dag van de verdwijning van Khashoggi kwamen 15 andere Saoedi’s, waaronder verschillende functionarissen, op twee vliegtuigen in Istanbul aan en bezochten het consulaat terwijl hij nog binnen was, volgens Turkse politiebronnen.

Alle geïdentificeerde personen hebben sindsdien Turkije verlaten.

Het onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi gaat door.